NIKON D5500 ZDOBYWCĄ TYTUŁU „EUROPEAN CONSUMER D-SLR CAMERA 2015-2016”

17 SIERPIEń 2015, WARSAW, PL
W tegorocznej edycji plebiscytu EISA aparat Nikon D5500 zdobył nagrodę „European Consumer D-SLR Camera 2015-2016”. Tym samym został uznany za najlepszą cyfrową lustrzankę jednoobiektywową klasy konsumenckiej 2015–2016 w Europie.

Temu sukcesowi towarzyszyło również zdobycie innych nagród – nagród organizacji TIPA (Technical Image Press Association). Model Nikon D5500 otrzymał tytuł Najlepszej cyfrowej lustrzanki jednoobiektywowej klasy podstawowej („Best Entry Level DSLR”), a aparat Nikon D810 został uznany za Najlepszą cyfrową lustrzankę jednoobiektywową dla profesjonalistów („Best Professional D-SLR”).

„Zaprojektowaliśmy aparat Nikon D5500 w taki sposób, aby pomagał realizować potencjał twórczy fotografów oraz ułatwiał rozwijanie ich umiejętności. Amatorzy chwalą sobie ergonomiczny kształt obudowy, czuły panel dotykowy i wygodną obsługę aparatu. Fakt, że aparat przypadł do gustu użytkownikom oraz zdobył nagrody EISA i TIPA, jest dla nas dużym wyróżnieniem” - mówi Jordi Brinkman, kierownik ds. produktów w firmie Nikon Europe.

Stowarzyszenie EISA corocznie nominuje najlepsze produkty z różnych kategorii sprzętu audiowizualnego, jaki pojawił się na rynku europejskim w ciągu minionych 12 miesięcy. Wyróżnia przy tym te produkty, które zyskują uznanie entuzjastów i profesjonalistów poszukujących urządzeń wysokiej jakości, wyposażonych w kreatywne funkcje. Zdobywca nagrody wyłaniany jest przez zespoły ekspertów, w których skład wchodzi ponad 50 przedstawicieli czołowych czasopism poświęconych fotografii, filmowi, tematyce audio, systemom kina domowego i elektronice mobilnej z ponad 22 krajów Europy.

Według sędziów ze stowarzyszenia EISA Nikon D5500 stanowi kompaktową i lekką, a jednocześnie wysoce zaawansowaną cyfrową lustrzankę jednoobiektywową w ergonomicznej obudowie. Matryca o rozdzielczości 24 megapikseli zapewnia najlepszą w tej klasie jakość obrazu. Ze względu na brak optycznego filtra dolnoprzepustowego, obraz ma świetną rozdzielczość, a także bardzo duży zakres dynamiczny, zwłaszcza przy niskiej czułości ISO. Jego 39‐punktowy system autofokusa działa lepiej w porównaniu z modelami konkurencyjnymi, zwłaszcza podczas śledzenia poruszających się obiektów. Trzymanie aparatu, dzięki ergonomicznej konstrukcji obudowy, jest wyjątkowo wygodne, co wyróżnia go wśród modeli o tak niewielkich rozmiarach. W pełni ruchomy ekran dotykowy umożliwia wykonywanie autoportretów. Oprócz tego bogaty zestaw funkcji sterowania oraz wbudowany moduł Wi‐Fi sprawiają, że aparat Nikon D5500 oferuje entuzjastom fotografii wszystko, czego potrzebują do wykonywania fantastycznych zdjęć i ich udostępniania.

Więcej informacji na temat wielokrotnie nagradzanych produktów firmy Nikon można znaleźć na stronie www.europe-nikon.com