„W fotograficznym skrócie”

Czyli cykl poradników dla początkujących

10 SIERPIEń 2015, WARSAW, PL
Szeroki Kadr, projekt edukacyjny Nikon Polska, przygotował cykl poradników „W fotograficznym skrócie” dla wszystkich rozpoczynających swoją przygodę z fotografią. Cykl powstał we współpracy z Pawłem Dumą, a pierwszy materiał wideo pojawił się na kanale YouTube Nikon Polska 10 sierpnia br.

Szeroki Kadr jest serwisem edukacyjnym dla amatorów fotografii, który oferuje bogaty kurs fotografii online dla osób chcących dowiedzieć się, jak robić dobre zdjęcia. Cykl poradników „W fotograficznym skrócie” będzie zawierać wszystkie niezbędne wskazówki dla poczatkujących fotografów, m.in. na temat tego jak poruszać się po menu aparatu czy też jak szybko i sprawnie założyć obiektyw. Materiały wideo zostały nagrane we współpracy z Pawłem Dumą, fotografem związanym z Akademią Nikona od samego początku jej istnienia. „W fotograficznym skrócie” będzie składać się z dwunastu filmów. Dziesiątego i dwudziestego dnia każdego miesiąca na kanale YouTube Nikon Polska (www.youtube.com/NikonPolska) publikowane będą dwa krótkie materiały wideo z poradami. Pierwszy poradnik można oglądać już od 10 sierpnia br. (www.youtube.com/watch?v=cfnzunIaoKI).

Paweł Duma

Fotografią zajmuje się od 25 lat, popularyzacja tej dziedziny sztuki jest jego sposobem na życie. Pierwszy polski fotograf, który uzyskał certyfikat Digigraphie firmy Epson, ewangelista Wacoma, od 6 lat ekspert firmy Nikon. Jest współautorem książek „Kadruj z Głową” i „Radość Fotografowania”. Poza nauczaniem jest czynnym zawodowo fotografem i dziennikarzem. Współpracował z wieloma agencjami, studiami fotograficznymi oraz międzynarodowymi koncernami. Specjalizuje się w fotografii reportażowej i ilustracyjnej, posiada również szerokie doświadczenie w fotografii studyjnej.