Firma Nikon wzbogaca segment superteleobiektywów. Nowy model AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR

04 SIERPIEń 2015, WARSAW, PL
Firma Nikon przedstawia zupełnie nowy „duży zoom”, zmieniający definicję wszechstronności superteleobiektywu. Wyposażony w najnowsze technologie model AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR oferuje niezrównany zasięg.

Niezależnie od rodzaju fotografii – przyrody, ptaków, samolotów czy dynamicznych dyscyplin sportowych – ten zaawansowany nowy zoom formatu FX oferuje niezrównaną wydajność. Zakres ogniskowych 200–500 mm oznacza wyjątkowy zasięg, a stała przysłona f/5,6 zapewnia spójną jasność i płynną kontrolę nad głębią ostrości w całym zakresie zooma. Doskonała charakterystyka optyczna to zasługa układu optycznego złożonego z 19 soczewek w 12 grupach z trzema soczewkami ze szkła ED, które minimalizują aberrację chromatyczną. Nowy obiektyw NIKKOR 200–500 mm został też wyposażony w najnowszej generacji technologię redukcji drgań firmy Nikon. Ten niezwykły system umożliwia stosowanie czasów otwarcia migawki dłuższych nawet o 4,5 stopnia EV i oferuje tryb SPORT przeznaczony do śledzenia szybkiej akcji. Ponadto cichy silnik falowy firmy Nikon zapewnia szybką reakcję autofokusa. Elektromagnetyczna przysłona gwarantuje stabilną kontrolę ekspozycji nawet podczas szybkich zdjęć seryjnych.

„Superteleobiektywy zazwyczaj nie są tanie, więc wielu entuzjastów fotografii staje przed koniecznością zawierania kompromisów, które szkodzą jakości. Nowy 200–500 mm to najbardziej dostępny superteleobiektyw o ogniskowej dłuższej niż 300 mm. Stanowi atrakcyjną opcję dla fotografów potrzebujących dodatkowego zasięgu podczas fotografowania odległych obiektów”- powiedział Zurab Kiknadze, kierownik ds. produktów w dziale obiektywów, akcesoriów i oprogramowania firmy Nikon Europe.

Bezkompromisowe możliwości

Obiektyw AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR wpisuje się w tradycję firmy Nikon w zakresie rozwoju technologii przetwarzania obrazu. Ostatnio opracowany i zintegrowany z systemem redukcji drgań tryb SPORT sprawia, że ten obiektyw idealnie nadaje się do fotografowania poruszających się obiektów - na przykład ptaków w locie lub dynamicznych dyscyplin sportu. Tryb SPORT przydaje się w sytuacji, kiedy fotograf musi podążać aparatem za poruszającymi się obiektami; gwarantuje stabilny obraz w wizjerze i pozwala osiągnąć szybkość zdjęć seryjnych zbliżoną do wartości przy wyłączonej redukcji drgań.

Fotografia dalekiego zasięgu

Stały otwór względny f/5,6 w całym zakresie ogniskowych pozwala również na korzystanie z autofokusa podczas używania telekonwertera 1,4x i aparatu obsługującego autofokus z przysłoną f/8.

Obiektyw AF-S NIKKOR 200-­500mm f/5.6E ED VR wyposażono w przełącznik blokady zoomu zabezpieczający obiektyw, gdy nie jest używany.

Więcej informacji na temat prezentowanego obiektywu można znaleźć na stronie www.nikon.pl oraz www.europe-nikon.com