KOLEJNY REKORD W HISTORII — 95 MILIONÓW WYPRODUKOWANYCH OBIEKTYWÓW NIKKOR

29 LIPIEC 2015, WARSAW, PL
Całkowita produkcja obiektywów NIKKOR do aparatów cyfrowych Nikon z wymiennymi obiektywami osiągnęła właśnie rekordową liczbę 95 milionów sztuk.

Szeroka oferta firmy obejmuje ponad 90 typów obiektywów, w tym wymienne do zaawansowanych aparatów bezlusterkowych Nikon 1 oraz nowe modele przeznaczone dla lustrzanek DX i FX. Zaprezentowany na początku 2015 roku teleobiektyw o stałej ogniskowej AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR był pierwszym obiektywem NIKKOR z soczewką Fresnela, co uczyniło go najlżejszym w swojej klasie. Do osiągnięcia przez Nikon tak rekordowej ilości wyprodukowanego sprzętu przyczyniły się także dwa nowe superteleobiektywy wyposażone w najlżejsze w tym segmencie obudowy - AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR oraz AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR. Znaczący wzrost produkcji odnotowano również dzięki ultrakompaktowemu obiektywowi AF-S DX NIKKOR 16-80 mm f/2,8-4E ED VR formatu DX.

„Produkcja wysokiej jakości obiektywów jest silną tradycją naszej firmy. Oferta modeli NIKKOR stanowi połączenie najlepszych technologii optycznych z tymi opracowanymi przez inżynierów Nikona” – podsumował Zurab Kiknadze, kierownik ds. produktów w dziale obiektywów, akcesoriów i oprogramowania Nikon Europe.

Modele NIKKOR korzystają z najnowszych rozwiązań technologicznych japońskiego producenta sprzętu fotograficznego, w tym z uznanej na całym świecie niezwykle wytrzymałej powłoki nanokrystalicznej i doskonałego systemu redukcji drgań. Dzięki zastosowaniu soczewki Fresnela, zapewniającej niezrównaną korekcję aberracji chromatycznej, obiektywy NIKKOR są mniejsze i lżejsze, a soczewki z fluorytu gwarantują rewelacyjną kompensację aberracji przy bardziej kompaktowym rozmiarze teleobiektywu. Powłoki fluorytowe z kolei skutecznie przeciwdziałają osadzaniu się wielu typów zabrudzeń, takich jak kurz, brud, woda, oleje i tłuszcz.

Gama obiektywów NIKKOR do lustrzanek z wymiennymi obiektywami obejmuje obecnie ponad 90 typów, w tym superteleobiektywy, mikroobiektywy, obiektywy z zoomem, szerokokątne, „rybie oko”, wielozadaniowe obiektywy PC-E oraz obiektywy 1 NIKKOR do aparatów kompaktowych z wymienną optyką.

Więcej informacji na temat obiektywów i akcesoriów NIKKOR znajduje się na globalnej stronie marki „NIKKOR.com” (http://www.nikkor.com) oraz w aplikacji NIKKOR & ACC udostępnianej na tablety.