Nikon Photo Contest: Polacy z nagrodami

Chris Rudz z Polski oraz Katsuhiro Noguchi z Japonii zwycięzcami nagród głównych. Katarzyna Pawlica z wyróżnieniem w kategorii „Dom“

03 LIPIEC 2015, WARSAW, POLAND
Firma Nikon ogłosiła dziś wyniki międzynarodowego konkursu Nikon Photo Contest 2014-2015. Nagrodę Główną w kategorii „fotografia” zdobył Katsuhiro Noguchi z Japonii, który został nagrodzony za zdjęcie „Kwiaty Fukushimy”. W kategorii „wideo” - filmów trwających nie dłużej niż 3 minuty - zwyciężył „One” autorstwa Chrisa Rudza z Polski. Nagrodę w kategorii przedstawiającej temat „Dom” zdobyła natomiast Katarzyna Pawlica, za zdjęcie „Tradycja“. Wszystkie prace można zobaczyć na stronie http://www.nikon-photocontest.com.

Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono ponad 89 tysięcy prac. Wyboru tych najlepszych dokonało międzynarodowe jury, składające się z 17 jurorów – znanych fotografów, reżyserów i dyrektorów kreatywnych. Zwycięskie obrazy zostały docenione ze względu na wyjątkowe walory artystyczne oraz wysoką jakość prac. Wśród wyróżnionych nie zabrakło Polaków. Nagrodę Główną w kategorii „wideo” zdobył Chris Rudz. Jego film „One” to wejście w głąb męskiej tożsamości. Obraz pokazuje jej konstrukcję oraz stara się rozłożyć ją na czynniki pierwsze.

Katarzyna Pawlica, fotografka ślubna, została natomiast wyróżniona w kategorii obrazującej temat „Dom” za zdjęcie „Tradycja”. Przedstawia ono tradycyjną scenę przedślubną, w której pan młody wkłada pieniądze do buta wybranki.

Chris Rudz prezentuje wyjątkowy styl, wymagający od widza spojrzenia w głąb swojej tożsamości. W jego filmie widać piękno graniczące z brzydotą, co czyni go jeszcze bardziej uwodzicielskim. Choć wśród zgłoszeń otrzymaliśmy wiele naprawdę niesamowitych historii, to jednak obraz Rudza był wyjątkowy – podsumował film „One” przewodniczący jury, John C Jay.

Prestiżowy konkurs Nikon Photo Contest (NPC), organizowany przez firmę Nikon, po raz pierwszy odbył się w 1969 roku. Jest on świetną okazją, zarówno dla profesjonalistów, jak i dla amatorów, do nawiązania znajomości wśród entuzjastów fotografii z całego świata i zaprezentowania swojego talentu. W ramach konkursu zgłaszane są prace w 4 kategoriach fotograficznych oraz 2 wideo. W tegorocznej edycji konkursu we wszystkich kategoriach przyznano również nagrodę „Pokolenie N” dla 10 uczestników, w wieku poniżej 19 lat. Udział w konkursie mogą wziąć wszyscy chętni – zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści – niezależnie od wieku, płci, narodowości, czy używanego sprzętu fotograficznego.