Informacja
Warszawa, Polska | Opublikowany: czerwiec 24, 2015
Social media pitch
Firma Nikon przedstawia rezultaty Project Spotlight – inicjatywy, w której francuski fotograf miejski David de Rueda w 44 dni uwiecznił na 20 zdjęciach 11 europejskich krajów. Wyprawa miała na celu pokazanie miejskiego kolorytu fabrycznej i przemysłowej przestrzeni od Kazachstanu po Islandię.
Szczegóły

David de Rueda urodził się w 1987 w Poitiers w rodzinie artystów. Jest fotografem samoukiem, który odkrywaniem miejskich przestrzeni zajmuje się od wczesnych lat młodzieńczych. Pod koniec 2013 r. jego pracę wystawiono w sklepie La Samaritaine w ramach konkursu zorganizowanego przez firmę LVMH. W 2014 r. nagrał swój pierwszy film pt. Urban Escape (Miejska ucieczka). Współpracował również jako reżyser przy produkcji teledysków Kery'ego Jamesa, Maître'a Gims i wielu innych artystów.

Fotograf w ramach Project Spotlight: Abandoned Places with Nikon Europespędził sześć tygodni odkrywając historię europejskich miast na wyprawie po zakamarkach opuszczonych budynków i placów, w tym m.in. posowieckiego hangaru kosmodromu Bajkonur oraz opustoszałej po katastrofie elektrowni atomowej Prypeci na Ukrainie. Całość trasy objęła następujące miasta: Paryż &mdash Mediolan &mdash Kijów &mdash Prypeć &mdash Moskwa &mdash Petersburg &mdash Tallinn &mdash Budapeszt &mdash Sofia &mdash Reykjavik &mdash Kyzyłorda &mdash Larnaka .

Celem wyprawy było uchwycenie unikalnych kadrów, których nikt wcześniej nie dostrzegł. W pracach nad realizacją projektu David korzystał z aparatu Nikon D810 oraz obiektywów: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G, AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Wszystkie zdjęcia, wraz z opisami, są do pobrania pod adresem: http://we.tl/roTfMCbCWo