Informacja
Warszawa, Polska | Opublikowany: czerwiec 17, 2015
Social media pitch
Fotoprawo #NikonPolska http://pr.co/p/0028jp
„W pięknej rezydencji pod Warszawą trwały przygotowania do ślubu stulecia piosenkarki Angeliki z milionerem Radosławem” - tymi słowami zaczyna się kazus konkursu wiedzy o własności Intelektualnej IP Challenge, któremu już po raz drugi patronuje Nikon Polska w ramach projektu Fotoprawo.pl. W tym roku studenci zastanawiali się nad zagadnieniem prawa autorskiego w fotografii, a najlepsza okazała się drużyna z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Szczegóły

IP Challenge to największy akademicki konkurs organizowany przez Studenckie Koło Naukowe Własności Intelektualnej na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Udział wzięło siedem drużyn uniwersyteckich z całej Polski. Zwyciężył zespół z krakowskiego UJ w składzie Julia Padlewska, Adam Tkacz i Jacek Zwara.

Tegoroczna edycja zorganizowana pod patronatem programu Fotoprawo.pl, dotyczyła problemów związanych z prawami osobistymi i majątkowymi do fotografii jako utworu własności intelektualnej. Kazus konkursowy dotyczył sporu z wydawnictwem tygodnika „Najjaśniejsze Gwiazdy”, które podpisując umowę na 1 mln zł zyskało prawa do fotografii i filmów z ceremonii ślubnej celebrytów na wyłączność. Okazało się jednak, że panna młoda umieściła w Internecie zdjęcie z ceremonii wykonane własnym aparatem i na jego podstawie został namalowany i opublikowany obraz, a tym samym wydawnictwo utraciło wyłączne prawa do publikacji materiałów z wizerunkiem pary.

Podobne sytuacje mają miejsce w życiu codziennym: „Świadomość dotycząca praw autorskich w życiu społecznym jest wciąż niewystarczająca, dlatego misją konkursu jest szerzenie wiedzy na ten temat oraz zainteresowanie młodych odbiorców prawami i obowiązkami jakie na nich ciążą z tytułu własności intelektualnej. Jesteśmy dumni z poziomu tegorocznej rywalizacji. Zadanie wymagało wnikliwej analizy problemu i precyzyjnych wniosków, z którymi najlepiej poradzili sobie studenci z Krakowa, rewanżując się drużynie z Uniwersytetu Warszawskiego za ubiegłoroczne drugie miejsce.” – podsumował Mateusz Dąbrowski, Prezes Zarządu Koła Naukowego Własności intelektualnej WPiA.

Nagrodą w konkursie jest aparat Nikon 1 S2 z obiektywem 1NIKKOR 11-27,5 mm f/3,5-5,6 o łącznej wartości 1500 zł.

Więcej informacji dotyczących konkursu, werdykt oraz kazus i jego rozwiązanie przez zwycięską drużynę znajduje się na stronie internetowej www.fotoprawo.pl